“”

Het duurzaam denken van het nieuwe vastgoedcomfort

  • 18 januari 2011

Bij de verbouwing van Hotel Zonheuvel heeft architect Thomas Rau zijn visie op levensvatbaarheid toegepast. De opdrachtgever, de heer Ralph Klaare, is een ondernemer met een groen hart en een grote duurzaamheidsambitie. Hij vroeg Rau om de hotelkamers duurzaam te renoveren, zonder uit- of aanbouw, maar met behoud van zoveel mogelijk bedden en een verhoging van comfort voor de gast. Rau bedacht dat hij door het opschuiven van de gangen en het draaien van de hotelkamers het kameroppervlak kon vergroten met behoud van de bestaande draagstructuur. Zo transformeerde hij 130 kleine enkele kamers tot 110 luxe ruime kamers.

Hotel-Conferentiecentrum-Zonheuvel-Doorn

Het duurzaamheidsprincipe trok Rau door bij de aankleding en inrichting van de kamers. Zo werkte hij met leemstuc voor het plafond: “Een fantastisch product: 100% herbruikbaar en met een betere vochtopname dan conventioneel stuc voor een comfortabel binnenklimaat. Bovendien is het een zwaar materiaal dat veel stralingswarmte creëert en zeer aaibaar is". Een laagtemperatuur systeem in de kamers bespaart op de energiekosten. Onder de bestaande betonnen vloer ligt nu een klimaatplafond.

Verbouwen in een lopend hotel: een intensief traject

Al met al betreft het geen simpele verbouwing. Rau legt uit: “De context van het gebouw bepaalt ons plan van aanpak. Bij Zonheuvel verbouwen we in een hotel waar gasten verblijven. Dit brengt logistieke problemen met zich mee. De impact op de omgeving, zowel voor gasten als voor de omliggende natuur, proberen we zo klein mogelijk te houden. Intensief contact met aannemer en opdrachtgever is daarbij noodzakelijk”.

"Het vóelt gezonder"

De hotelgast beleeft het duurzaam denken van het nieuwe vastgoedcomfort in de hotelkamers. "Hij voelt dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het comfort. Het hotel is een totaal ander gebouw geworden. Het is er leuker geworden. Fijner. Het eerste deel van de verbouwing is klaar en de eerste gasten hebben er al overnacht. ‘Ik weet niet wat het is, maar alles vóelt gezonder’, zo vertelde een van hen. We hebben zoveel mogelijk cradle-to-cradle materialen toegepast, zelfs tot aan de matrassen. En waar dit niet lukte, kozen we voor natuurlijke materialen. In feite zou de hotelgast bijna alle materialen kunnen opeten, zonder dat hij vergiftigd wordt”, aldus Rau.

Samen met de heer Klaare kijkt Rau nu hoe de educatieve rol van het hotel verhoogd kan worden. “Misschien door alle duurzaamheidsprincipes in de kamers te benoemen om bij de gast meer bewustzijn te creëren van wat we doen en hoe we dit doen”.

Samenwerking met Berghege

Rau werkte al eerder samen met Bouwbedrijf Berghege. Samen bouwden zij de ING bank in Tiel. Het valt Rau op dat Berghege vroegtijdig is getransformeerd van traditionele aannemer tot een dienstverlener die meedenkt uit het belang van de opdrachtgever. Een aannemer die de sensibiliteit van de hotelgasten wil begrijpen. Zoals bij iedere verbouwing doen zich ook hier onvoorziene zaken voor. Bijvoorbeeld toen in een gedeelte van het hotel het water werd afgesloten en ineens het hele gebouw zonder water zat. “Berghege blijkt dan zeer goed staat om snel in te grijpen. Het probleemoplossend vermogen is goed, de mensen willen meedenken en dat is onontbeerlijk in dit intensieve bouw- en communicatietraject”.

Samen werken met nieuwe materialen

Rau ziet bij veel aannemers een bepaalde onzekerheid ten aanzien van duurzaam bouwen. “Dit komt omdat het gaat om werken met nieuwe materialen. De aannemer moet hier aan wennen en moet – als er onzekerheid is over het gebruik van bepaalde materialen – niet de grote broek aantrekken. Het is beter om twee keer na te vragen. Bij Berghege blijkt een grote bereidheid tot het werken met nieuwe materialen”, zo vertelt Rau. “Zij komen zelfs met voorstellen die ons gezamenlijk eindproduct nóg beter maken. Zo hadden wij een kastenwand getekend die tot het plafond liep. Berghege stelde voor om de kast lager te maken, waardoor het klimaatplafond de hele kamer beslaat en dus nog meer rendement heeft”.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de tweede fase van de verbouwing van Hotel Zonheuvel. Meer informatie vindt u in de de interviews met Dhr. Ralph Klaare van Hotel Zonheuvel en Gilbert Ceelen van Berghege.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren