“”

Het klooster in Vught: een duurzaam monument

  • 29 augustus 2008

Het is bijna niet voor te stellen, maar het monumentale klooster in Vught stond op het punt te verdwijnen. De sloopvergunning lag zelfs al klaar. Stichting ZIN redde het rustoord voor hoogbejaarde fraters van de ondergang. Bouwbedrijf Berghege renoveerde Het Klooster tot een duurzaam en modern stiltecentrum, waar plaats is voor rust en bezinning en waar de oude fraters nog altijd hun plek hebben.

Het Klooster is een prachtig voorbeeld van een renovatie waar historische elementen hand in hand gaan met moderne architectuur en een duurzame bouwwijze. Het gebouw straalt een soberheid en rust uit, die past bij het hedendaagse kloosterleven. Voor de verbouwing zijn vooral natuurlijke bouwstoffen toegepast zoals onbehandeld naaldhout, riet en bamboe. Oude gebouwdelen zijn daar waar mogelijk gerecycled. Op het dak liggen oude dakpannen van gesloopte delen van het klooster en de authentieke deurpanelen doen nu dienst als lambrisering. De gehele constructie is zoveel mogelijk demontabel en flexibel gemaakt, zodat materialen ook in de toekomst hergebruikt kunnen worden.

Het afvalwater uit toiletten, badkamers, wasmachines en de keuken wordt op het terrein zelf gezuiverd door twee Helofiten-filters. Dit zijn met verschillende lagen zand gevulde vijvers waar riet en bodembacteriën het water zuiveren. Een aansluiting op het riool is dan ook niet aanwezig. Zonnecollectoren en een laagtemperatuur verwarmingssysteem beperken het energiegebruik. En ook hier wordt zeer inventief gebruik van gemaakt: in het verwarmingshok met installatie voor warmteterugwinning vinden we de broedmachine voor de kuikens van de fraters. En dat toont aan dat Het Klooster niet alleen duurzaam gebouwd, maar ook duurzaam gebruikt wordt.

Winnaar Welstandsprijs Noord- Brabant 2000.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren