“”

Historisch pand ontmoet hypermoderne nieuwbouw

  • 13 december 2007

Midden in het centrum van het Brabantse dorp Heesch staat het Oude Raadhuis. Een gebouw dat de status Rijksmonument draagt. Gebouwd in 1839, voorzien van een bordes aan de voorzijde en een tentdak bekroond met een klokkentorentje. Geen alledaagse locatie. De heer Hoevenaars, eigenaar/franchisenemer van de Bruna in Heesch, besloot het pand te kopen. Hiermee vervulde hij zijn wens om het oude Raadhuis weer een functie te geven en een grotere winkel te creëren.

Bouwbedrijf Berghege kende de eigenaar van de Bruna en kreeg de opdracht om het Raadhuis te restaureren, te verbouwen en de nieuwbouw te verwezenlijken van de nieuwe Bruna aan de achterzijde van het historische pand.

Voor het ontwerp en de directievoering van het totale project is de Heesche architect de heer Hendriks gevraagd.

Restauratie, verbouw en nieuwbouw in één

De buitenkant van het pand vroeg om de nodige restauratie. De kap is hersteld, alle dakpannen zijn opnieuw aangebracht, de schoorsteen is drie meter ingekort en de oude schoorsteenpet is nagemaakt en vervangen. Verder is het voegwerk onder gereduceerde druk gereinigd en is de vlaggenmast als oorspronkelijk detail weer terug in het gevelbeeld. Aan de binnenzijde van het pand zijn zoveel mogelijk authentieke elementen bewaard gebleven en ook de raadszaal op de eerste verdieping is nog intact voor huwelijksinzegingen. De verbouwing binnen leverde wel veranderingen op. Op de eerste verdieping hebben zich twee bedrijven gevestigd in de kantoorruimte en op de begane grond is vooral de commerciële functie opvallend: de brasserie. Aan het Raadhuis zit van oudsher een bijgebouw van 3,5m breed en 3m diep waaraan de nieuwbouw van de Bruna wordt gekoppeld. Het pand wordt voorzien van een transparante, hypermoderne glaspui als gevel.

Open voor de feestdagen

De restauratie en verbouwing van het Raadhuis vonden plaats in het tweede kwartaal van dit jaar. De nieuwbouw kent een strakke planning. Met een start na de zomervakantie en een geplande oplevering voor de feestdagen.

"De functie van het gebouw gaat in mijn optiek altijd voor het ontwerp. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen verrassend design uit kan komen. Voor de nieuwe winkel zijn we juist uitgegaan van een contrasterend ontwerp ten opzichte van het voormalige gemeentehuis."
architect Hendriks over het ontwerp

"De franchiseformule van Bruna en de richtlijnen van de Rijksmonumentendienst zorgden voor een combinatie van factoren die het project zeker tot een uitdaging maakte."
architect Hendriks over het ontwerp

“Naast een groter winkeloppervlak, is het streven om een moderne winkel te realiseren die heel toegankelijk en functioneel is voor alle bezoekers."
Bruna-eigenaar Hoevenaars over het ontwerp

"De korte doorlooptijd vergt een nauwe samenwerking in het bouwteam en een goede aansturing van onze vaklieden op de bouwplaats, maar ook de betrokken suppliers."
Projectleider Leijen van Berghege over de samenwerking

"De korte doorlooptijd van de nieuwbouw heeft ook tot gevolg dat de voorbereiding en uitvoering van het project nagenoeg gelijk opgaan. Zo is de staalconstructie in fases geproduceerd en gemonteerd."
projectleider Leijen van Berghege over de planning

"Dat er zo’n intensieve afstemming nodig is en er zoveel mensen met grote betrokkenheid aan het project werken, dat heeft me toch wel verbaasd."
Bruna-eigenaar Hoevenaars over de samenwerking

"Wanneer je de directievoering onder je hoede hebt, moet er veel geregeld worden. Dan is het prettig wanneer je snel kunt schakelen. Wat dat betreft heb ik met Berghege goed kunnen samenwerken."
architect Hendriks over de samenwerking


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren