“”

Maastricht UMC+ eerste ziekenhuis met BREEAM-NL certificering

  • 19 december 2016
  • Onderwijs en wetenschap
  • Ziekenhuizen
  • Onderwijs & Wetenschap

Maastricht UMC+ ontving als eerste ziekenhuis in Nederland het BREEAM-duurzaamheidscertificaat voor een nieuwbouwproject. In het najaar wordt de nieuwbouw in gebruik genomen, inclusief nieuwe operatiekamers, waarvan twee hybride. Aannemerscombinatie Carebuilders, bestaande uit Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel uit Tilburg realiseerde de duurzame nieuwbouw via de zogenaamde BREEAM NL Bespoke-procedure.

Maatwerkaanpak

“De Bespoke-procedure is een maatwerkaanpak die  bij uitstek geschikt is voor complexe, multifunctionele gebouwen zoals ziekenhuizen. Ook het gebouwontwerp geeft uitdrukking aan de duurzaamheidambitie. Zo is het gevelvlak in de zuidgevel voorzien van elementen met geïntegreerde PV-cellen”, licht werkvoorbereider Pieter Bongers toe. Ook ‘zachtere factoren’ zoals de ‘healing environment’ spelen een rol in het behalen van de BREEAM certificering in een ziekenhuisomgeving. Daarbij kun je denken aan een inrichting waardoor patiënten zich prettig voelen; kleurgebruik, meubilair en planten.


“Het is gelukt om het atrium tussen de bestaande en nieuwbouw aan te leggen terwijl het ziekenhuis in bedrijf was. Daar ben ik echt trots op.”

Pieter Bongers, werkvoorbereider Berghege

Verbouw en nieuwbouw

Het gebouw omvat naast een logistiek centrum, kantoren en vergaderfaciliteiten onder andere een MRI-centrum met 4 MRI’s, poliklinieken en een O.K.-complex met 12 klinische operatiekamers. De nieuwbouw bestaat uit 6 lagen met kelder en dakopbouw. Het totale bruto vloeroppervlakte beslaat 23.400 m2 en de totale inhoud 104.000 m3. De nieuwbouw wordt ontsloten, via een nieuw groot atrium dat de aansluiting vormt met het bestaande complex. Dit atrium is voorzien van een volledig transparant dak en geeft een extra dimensie aan de ruimte tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw met een bijzondere belevingskwaliteit. Hier zijn een personeelsrestaurant, diverse zitmogelijkheden en een koffiecorner voor de patiënten en bezoekers gerealiseerd.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren