“”

Miss Etam Den Bosch: Modern van binnen, authentiek van buiten!

  • 7 oktober 2010

Het verbouwen van een winkelpand in een drukke binnenstad is geen sinecure. De winkel moet zo snel mogelijk weer open en de vele passanten, de weekmarkt en slechte bereikbaarheid bemoeilijken het project. Maar wat de verbouwing van Miss Etam Den Bosch pas echt bijzonder maakt, is de renovatie van de buitengevel. Berghege bracht deze terug in de staat van vroeger, toen De Gruijter en Zn. hier nog koekjes verkochten.

Miss Etam - 's-Hertogenbosch - winkelverbouw

Vakwerk van toen en nu

Foto's van honderd jaar geleden vormden de leidraad bij de verbouwing. Dat bouwen er toen heel anders aan toe ging dan nu, werd al snel duidelijk. Vroeger werd alles ter plaatse gemaakt, maar de vier meter hoge kozijnen maakt men vandaag de dag in de fabriek. Een speciaal transport met een dieplader is ingezet om de kozijnen op locatie te krijgen.

Berghege zocht ook met veel aandacht naar de juiste bouwmaterialen, die passen bij de oude. Het nieuw geplaatste graniet is bijna niet van het oude te onderscheiden. Voor de handgemaakte kalkstenen ornamenten van de buitengevel is samengewerkt met vakmensen die het oude ambacht nog beheersen.

Flexibel

Bij een renovatie is het een must om flexibel en oplossingsgericht te denken, ook met samenwerkende partners. Er doen zich vaak onverwachte zaken voor. Vlak voor aanvang van de bouw, ontdekte men in de constructie een stalen balk over de gehele breedte van het rechter winkelpand. Deze balk stond niet op de bouwtekeningen vermeld, maar veroorzaakte wel problemen. Het glas kon niet langer vanaf de binnenzijde van het pand geplaatst worden. En het plaatsen van binnenuit was wenselijk, vanwege de authentieke kozijnen met het duivenjagersprofiel. Goed overleg met de kozijnleverancier bracht snel een oplossing. Het glas is nu geplaatst in een aluminium beglazingsprofiel. Daarna zijn er vanaf de buitenzijde houten latten met het zelfde profiel op gelijmd.

Restyling interieur

Maar niet alleen aan de buitenkant van het pand is hard gewerkt. Ook binnen heeft Berghege de complete betimmering van wanden en plafonds uitgevoerd. Binnen zes weken - geheel volgens planning - is het project opgeleverd en op 6 augustus stapten de eerste klanten al weer over de drempel van de compleet verbouwde winkel.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren