“”

Nieuwbouw Researchgebouw NKI: Berghege bouwt mee aan beter onderzoek

  • 25 april 2011

Bouwbedrijf Berghege heeft opdracht gekregen voor de nieuwbouw van het Researchgebouw van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) te Amsterdam. Het NKI-AVL bestaat uit een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis.



10.000 m² vloeroppervlakte

De huidige faciliteit (gebouw G) van het NKI-AVL is aan vervanging toe. Het nieuw te realiseren Researchgebouw (bouwdeel T) wordt er binnenkort naast gebouwd en omvat ruim 10.000 m² bruto vloeroppervlakte. Het wordt gerealiseerd als een losstaand gebouw en zal straks de huidige locatie in zijn geheel vervangen. “Gezien de beperkte omvang van de bouwplaats, het hoge afwerkingsniveau en de hoge eisen voor wat betreft luchtdichtheid van de ruimtes, een mooie en uitdagende opdracht”, aldus projectleider Henk Peters.

Laboratoriumkennis

In de aanbestedingsprocedure kwam Berghege als beste uit de bus, op basis van de criteria tijd, geld en kwaliteit. Het bouwbedrijf is verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige werkzaamheden als de uitvoeringscoördinatie. Gezien het karakter van het ontwerp speelde bij de selectie kennis van en ervaring met het bouwen van hoogwaardige laboratoria een rol. Berghege heeft daarin ruime ervaring opgedaan bij Organon/MSD (Oss), Intervet (Boxmeer), Notox (Den Bosch) en het NIOO-KNAW (Wageningen). Voor de ruimtes in het Researchgebouw worden zeer hoge eisen gesteld, onder andere voor wat betreft luchtdichtheid. De geconditioneerde onderzoeksruimtes moeten namelijk zo goed als volledig afgesloten kunnen worden. Daarnaast speelde de ervaring met het realiseren van zichtbeton – de naam zegt het al, beton dat bewust in het zicht blijft – een rol in de keuze voor Berghege. Ook daarin realiseerde Berghege al eerder een project voor het NIOO-KNAW.

Vier bouwlagen

Vanaf mei 2011 kan worden gestart met de werkzaamheden. Het gebouw zal bestaan uit vier bouwlagen en is opgebouwd uit twee betonkernen waarin twee trappenhuizen en een drietal liften worden gerealiseerd. De onderste bouwlaag is vormgegeven door differentiatie in kleur en materiaalgebruik. De vierde bouwlaag wordt als installatietechnische verdieping ingericht. Diverse wanden, plafonds en vloeren zullen worden voorzien van een hygiënecoating. Verder is de binnenzijde ontworpen zonder additionele afwerkingen; een strak en ‘clean’ onderzoeksgebouw dus. De oplevering staat gepland voor eind 2012.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren