“”

Nieuwbouw Verpleeghuis Aeneas: bouwen aan meer huiselijkheid

  • 4 juni 2008

Tijden veranderen, vooral ook in de verpleegzorg. Van lange gangen met ziekenhuiskamers en rammelende eetkarren naar kleinschalige huiselijke appartementen met een eigen dagritme voor de bewoners. Bouwbedrijf Berghege maakt het mede mogelijk door de nieuwbouw en renovatie van Verpleeghuis Aeneas in Breda. Bouwen voor de zorg vraagt om partnership, om duidelijke afspraken en een heldere regievoering. Om vroegtijdig meedenken. Zodat de bouw soepel verloopt en de overlast beperkt blijft. Een kwestie van continu overleg, inleven en aanpassen.

 

Individuele invulling

Verpleeghuis Aeneas in Breda biedt zorg en behandeling aan mensen met lichamelijke aandoeningen en aan ouderen die gedesoriënteerd zijn, meestal door dementie. Ook vindt er dagbehandeling plaats voor mensen die nog thuis wonen. Een belangrijke ontwikkeling in de zorg is dat cliënten en hun familie steeds meer behoefte hebben aan een individuele invulling van de dag en de geboden zorg. Een moderne organisatie als Aeneas speelt daar natuurlijk op in, organisatorisch én facilitair. De nieuwbouw en renovatie van het gebouw aan de Zaart zijn dan ook een belangrijke stap. “Ruim veertig jaar geleden was dit één van de eerste verpleeghuizen in Nederland”, vertelt mevrouw Cornelis. Zij is locatiemanager van Aeneas en in die functie tot in detail betrokken bij de bouw. “Nog gebouwd in ziekenhuisstijl met lange gangen en slaapzalen. Destijds verbleven cliënten in verpleeghuizen immers nog het grootste deel van de dag in bed. Die tijd is gelukkig voorbij.”

Moderne vorzieningen

In oktober 2007 startte Bouwbedrijf Berghege er met de sloop van de eerste vleugel. Op die plek kon anderhalve maand later de nieuwbouw van gebouw Amalia beginnen. Deze nieuwe vleugel biedt straks een extra ruimte van 5.400m2. Na oplevering van de nieuwbouw, gepland in januari 2009, verhuizen de bewoners uit het huidige gebouw en is de weg vrij om het resterende deel te vernieuwen. Dan wordt nog eens 3.150m2 aan nieuwe ruimten toegevoegd, waaronder een winkel en een eigentijds restaurant. “De nieuwe situatie wordt veel huiselijker en persoonlijker”, licht mevrouw Cornelis toe. “Er komen kleine eenheden voor zes tot acht bewoners met voor ieder een eigen slaap/zitkamer met moderne voorzieningen zoals internetverbinding. In de gezamenlijke woonkamer met keuken leeft een groepje cliënten samen met een verzorgende als een klein huishouden. Daarmee komt een eind aan de rammelende eetkarren die het dagritme bepalen.”

Levendigheid

Ervaren de bewoners en medewerkers niet veel overlast van de bouw? ”Integendeel”, vindt mevrouw Cornelis. “Natuurlijk is het een beetje kamperen, maar de meeste bewoners vinden de levendigheid die de bouw met zich meebrengt erg leuk. De verrichtingen worden dan ook belangstellend vanachter de vensters gevolgd. Bovendien is het contact met de mensen van Berghege uitstekend. Niet in de laatste plaats omdat we naar goed Brabants gebruik gezamenlijk alles vieren wat er te vieren valt,” lacht mevrouw Cornelis, “de start van de bouw, de eerste steen, het hoogste punt…”

Niet vanzelfsprekend

Natuurlijk vraagt zo’n ingrijpende verbouwing over en weer aanpassing. “Maar”, zegt mevrouw Cornelis, “het verloopt werkelijk heel soepel. Vooral het continue overleg met de uitvoerder om de overlast zoveel mogelijk te beperken, vind ik heel bijzonder. Je zou bijna denken dat het zo hoort, maar ik heb daar absoluut andere ervaringen mee en weet dus dat het niet vanzelfsprekend is. Bouwen voor de zorg vraagt veel aanpassings- en inlevingsvermogen. En dat hebben ze bij Berghege zeker!”

Meer over projecten in de zorg: www.berghege-zorg.nl






ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren