“”

NIOO slaat eerste paal nieuwbouw

  • 8 maart 2010

Begin april is de bouw gestart van misschien wel het duurzaamste gebouw van Nederland: een gloednieuw onderkomen in Wageningen voor het Nederlandse instituut voor Ecologie (NIOO). De nieuwbouw die door Bouwbedrijf Berghege gerealiseerd wordt, biedt plaats aan ongeveer 160 medewerkers. Het strak vormgegeven complex zal bestaan uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen. Op dinsdag 26 mei werd de eerste officiële paal geslagen, in het bijzijn van onder andere Robbert Dijkgraaf, de president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Cradle to cradle

Het ontwerp voor het nieuwe kantoor annex laboratorium van NIOO is afkomstig van Claus en Kraan Architecten in Amsterdam. Bouwbedrijf Berghege is als aannemer gekozen, vanwege de uitgebreide ervaring met het bouwen van laboratoria. Bij de bouw streeft NIOO naar 100% duurzaamheid. Dat betekent dat het complex het toonbeeld wordt van bouwen volgens de zogenaamde cradle to cradle-filosofie: bouwen met respect voor mens en natuur en veel gebruik van zon, licht, en pure, herbruikbare materialen. Projectleider Henk Peters van Bouwbedrijf Berghege licht toe: "Als het gebouw ooit gesloopt wordt, kunnen deze materialen na recycling weer gebruikt worden voor een ander project. Denk daarbij aan onbewerkte en ongemengde materialen, ook voortgekomen uit recycling. Dus bijvoorbeeld ongeverfd hout en puur beton dat niet gemengd is met kunststof." 

Opvallend dak 

Naast het gebruik van gerecyclede materialen wordt er geëxperimenteerd met energiezuinige systemen en het minimaliseren van de CO2-uitstoot. Zo wordt het afvalwater van de toiletten gezuiverd door middel van septictanks en rietbedden. Betonkernactivering zorgt voor de verwarming van de hoofd- en bijgebouwen. En NIOO verkrijgt straks een gedeelte van de stroom door zonnecollectoren die op het dak staan. Dit opvallende groene vegetatiedak biedt ruimte voor vogels en dergelijke, ter compensatie voor de ruimte van de natuur die het gebouw inneemt. In de loop van 2010 wordt het nieuwe NIOO-complex opgeleverd. 


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren