“”

Proefkaart voor duurzaamheid

  • 17 mei 2010

Architect Dick van Wageningen

'Proefkaart voor duurzaamheid'
Het nieuwe complex van het NIOO in Wageningen is in drie opzichten prestigieus, stelt architect Dick van Wageningen. Hij tekent namens het Bureau Claus en Kaan Architecten voor het ontwerp van het pand.

"Prestigieus omdat duurzaamheid een van de pijlers is. Daarnaast krijgt het gebouw een functie als een hoogstaand internationaal onderzoekscentrum." En hoewel anderen het zouden moeten beoordelen, durft Van Wageningen te stellen dat het een hoog architectonisch gehalte heeft. Van Wageningen en zijn bureau hadden al wel ervaring met duurzame aspecten van de bouw. "We werkten al met zonnecollectoren, koude en warmte-opslag en lage energieprestaties." Het NIOO legde de lat op het gebied van duurzaamheid op het hoogste niveau en voegde daar ook nog het begrip cradle-to-cradle in de materiaalkeuze aan toe.

Volgens Van Wageningen is zijn bureau met name door het aspect van de duurzaamheid ingestapt. "Omdat we beseffen dat hier de toekomst ligt, geeft het een meerwaarde als je aan zo'n project hebt meegewerkt. En we vinden dat we als bureau ook een maatschappelijke functie hebben." Hij werd geconfronteerd met toch wel speciale eisen van de opdrachtgever. Hij noemt bijvoorbeeld de koude en warmte-opslag. "Daar hadden we al ervaring mee, maar nu gaan we de energie veel dieper opslaan en dan moet je met hogere temperaturen rekening houden." Ook de energie-opwekking en het werken met algen voor de verwerking van het rioolafval noemt hij bijzonder. Het meeste heeft het bouwteam toch geworsteld met de cradle-to-cradIe-eis bij de keuze van het bouwmateriaal. "We moesten rekening houden met het sluiten van de kringloop en en de materialen mogen geen giftige stoffen of weekmakers bevatten."

Als voorbeeld noemt Van Wageningen de vloer van het centrum. "Voor laboratoria gelden hoge hygiënische eisen. De vloer moet naadloos en vloeistof-dicht zijn. Gebruikelijk is het een gietvloer over het beton te leggen. Ons probleem was echter dat in een gietvloer weekmakers zitten." Volgens Van Wageningen stelde de opdrachtgever dat niet te accepteren. Na uitvoerige gesprekken is gekozen om de betonvloer te polijsten. "Zo wordt de vloer toch mooi glad, zonder naad en vloeistof-dicht." Eigenlijk heel simpel, moet Van Wageningen achteraf zeggen. Tot stand gekomen omdat de opdrachtgever bleef doorzeuren.
De architect stelt dat de opdrachtgever enerzijds lastig is en toch ook weer niet. "Lastig omdat de ambitie erg hoog is en ze het beste voor het milieu voor ogen hebben." Zo veeleisend heeft Van Wageningen nog niet meegemaakt. Niet lastig omdat de eisen maatschappelijk relevant zijn en hij er ook graag van wil en kan leren. 

Van Wageningen zegt dat hij de ontwikkelde oplossingen zeker meeneemt naar volgende projecten. "We zullen bewuster omgaan met de materiaalkeuzes. Maar of het toegepast gaat worden, hangt af van een opdrachtgever. "We dragen de kennis in ieder geval over en dan komt het neer op onze overredingskracht en de bereidheid van de opdrachtgever." Hij noemt het gebouw in Wageningen de proefkaart van de toekomst. "Maar het is de vraag of je over tien jaar nog steeds zegt dat het het meest duurzame gebouw van Nederland is." Het antwoord is volgens hem: "Nee. Je wilt dat het achterhaald is. Onze oplossingen moeten een aanzet zijn tot nieuwe omwikkelingen.


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren