“”

Verbouwing Zonheuvel: Berghege op het lijf geschreven

  • 22 december 2010

Gilbert Ceelen werkt als projectleider van Berghege aan de verbouwing van hotel conferentieoord Zonheuvel. Vlak voor de oplevering van Fase I vertelt hij over het verloop van het project, de samenwerking met de gerenommeerde architect Thomas Rau en legt hij uit wat Berghege zo geschikt maakt voor deze klus.

Oneplanetarchitecture

De gerenommeerde architect Thomas Rau tekende de ingrijpende verbouwing. Rau is vooral bekend vanwege zijn vooruitstrevende werk op het gebied van duurzaamheid. Hij gaat er van uit dat elk object tot stand moet komen vanuit een samenspel tussen de gebruikers en de mogelijkheden van dat moment. Dit gebeurt op een dusdanige manier dat het de omgeving (natuur en cultuur) verrijkt, een prettige, stimulerende en gezonde werkplek vormt en in algemene zin bijdraagt aan onze omgang met de aarde waarop wij leven. Dit noemt Rau het oneplanetarchitecture principe. "Dit zullen de gasten straks ook echt ervaren in de hotelkamers", aldus Ceelen. "Van de LED lampjes boven het bed tot het automatisch uitschakelen van de stroom als er niemand in de kamer aanwezig is. Het hotel ligt prachtig aan de bosrand en die basic sfeer van buiten is vertaald naar de hotelkamer. Zónder concessies te doen aan het gebruiksgemak. De kamers hebben de allure van een luxe hotel".

De keuze voor Berghege als bouwpartner

Projectleider Gilbert Ceelen vertelt: "Dit project is ons op het lijf geschreven om twee redenen. Ten eerste hebben wij veel ervaring met verbouwen in de retailsector. En daar is dit project wel mee te vergelijken: een strakke planning en werken in een omgeving waar het alledaagse proces zoveel mogelijk ongestoord moet doorgaan. Overlast kunnen we niet voorkomen, we zijn immers bezig met een ingrijpende verbouwing. Maar in goed overleg met het hotel kunnen we er wél voor zorgen dat we de overlast zoveel mogelijk beperken".

De tweede reden die Berghege zo geschikt maakt voor deze opdracht, is de ervaring met duurzaamheid bij eerdere projecten. Met name bij de bouw van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie). Toch is het uitvoeren van een verbouwing met inachtneming van de duurzaamheidsprincipes wel wat anders dan duurzame nieuwbouw. Bij een verbouwing moet je duurzaamheid toepassen in een bestaande omgeving. Dat vergt meer inspanning en vraagt ook nog meer om inventieve oplossingen. Zo wordt er bijvoorbeeld na-isolatie in de spouwmuren gespoten, worden alle bestaande kozijnen vervangen en is de installatietechniek niet te verwerken in de vloeren, maar wordt verzorgd via schachten wanden en plafonds.

Nieuwe materialen

Een van de grootste uitdagingen, is de toepassing van nieuwe materialen. Duurzame technieken die nog weinig zijn toegepast, maar die wel voldoen aan de kwaliteitseisen. Alle materialen moeten tegemoetkomen aan het 'cradle to cradle' principe. Dit wil zeggen dat zij na gebruik grotendeels hergebruikt moeten kunnen worden, of milieuvriendelijk te scheiden moeten zijn. De architect omschrijft de voorkeur voor de te gebruiken materialen. Berghege zoekt deze en zorgt voor de toepassing. Voorbeelden vinden we in de milieuvriendelijke waterdichte coating in de douchewanden en vloeren en de toiletten die gespoeld worden met opgevangen regenwater.

Leemstuc plafond met stralingswarmte

Het meest trots is Ceelen op het leemstuc in het plafond. "Het is de eerste keer dat we hiermee werken. Dit natuurlijke materiaal ruikt ook echt naar klei als we het aanbrengen. Het is dan ook nog bruin van kleur, maar het droogt mooi licht op. Het geeft een goede akoestiek wat het comfort in de hotelkamer verder verhoogt. In het plafond zit een lage temperatuurverwarming verwerkt. Dit is een soort omgekeerde vloerverwarming, waarbij wordt gewerkt met dunnere slangen die dichter tegen elkaar liggen. De afgifte van warmte verloopt via stralingswarmte. Het geheel wordt uiteraard aangestuurd door een warmtepomp. In de winters verwarmt het de kamers en in de zomer zorgt het voor koeling".

Aluminium kozijnen met houten uitstraling

Ook de kozijnen die geplaatst worden, zijn van een bijzonder materiaal. Zij hebben een aluminium profiel met een houten kern. De kozijnen zijn bijzonder duurzaam en onderhoudsvriendelijk door de aan de buitenzijde gecoate aluminium schaal. Aan de binnenzijde hebben de kozijnen de warme uitstraling van natuurlijk (FSC) hout. Bijkomend voordeel is dat er geen ongedierte in de kozijnen kan komen. Voor Zonheuvel erg praktisch, omdat het hotel grenst aan de bosrand.

Strak op schema

Ondanks de strakke planning, loopt de verbouwing op schema. Nog voor de kerst wordt de eerste fase opgeleverd. Ceelen vertelt "In het begin is het altijd even wennen om te werken met alle nevenaannemers. Je hebt niet alleen te maken met de gebruikelijke onderaannemers en installateurs, maar ook met interieurbouwers, stoffeerders en beddenleveranciers. Maar alles staat nu goed op de rit en we kijken al weer uit naar de start van Fase II van dit ambitieuze project".


ga terug

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren