“”

Berchmanianum - Nijmegen

Transformatie van klooster naar academiegebouw

Bekijk alle foto's

Het voormalige klooster Berchmanianum in Nijmegen is getransformeerd tot academiegebouw van de Radboud Universiteit. Na Jezuïeten worden nu het College van Bestuur en overige stafdiensten van de universiteit de gebruikers van het gebouw. De nieuwe aanwinst van de universiteitscampus is door de uitbreiding met het klooster en het bijbehorende terrein met 7,5 hectare gegroeid. Het klooster biedt werkplekken voor driehonderd medewerkers. Bouwbedrijf Berghege werkte voor dit project samen met Heerkens van Bavel Bouw BV in de bouwcombinatie Heerkens van Bavel - Berghege vof. 

Ruimte en licht

Eind 2013 kocht de Radboud Universiteit dit Rijksmonument, ontworpen door de architecten Joseph en Pierre jr. Cupers, aan. Het was sinds 1929 in gebruik als klooster en daarna als verzorgingshuis van Jezuïeten. In december 2016 verhuisden de laatsten bewoners naar nieuwe zorgappartementen in het Nijmeegse wijk Brakkenstein.

De kleine kamertjes van het klooster zijn opgegaan in ruime en lichte kantoorvertrekken. Op sommige plekken open als kantoortuinen en soms afgesloten met glazen puien: hierdoor kan het licht er wel door, maar blijft geluid binnenskamers. De oorspronkelijke keuken is een moderne sanitaire ruimte geworden en het pand is voorzien van klimaatinstallaties, ICT, video- en audioapparatuur. De entree van het gebouw heeft een andere plaats gekregen. Deze is verhuisd van de Houtlaan naar de campuszijde, met zicht op het Erasmusgebouw.

Park en bos

Ook in de omgeving van het klooster zijn aanpassingen gedaan. Het park en bos worden onderdeel van de campus. Voorheen was dit afgesloten. Er zijn nieuwe paden aangelegd in het verlengde van het achttiende eeuwse assenprincipe van Heyendaal. 

De verbouwing van het klooster kende een aantal uitdagingen zoals de hoeveelheid asbest in het pand. Deze was groter dan vooraf verwacht. De warme zomer zorgde er ook voor dat de renovatie niet altijd volgens planning kon verlopen: verf- en lijmwerkzaamheden konden vanwege de hoge temperaturen niet altijd doorgaan. Ook de bodem rond het klooster zorgde voor oponthoud. Daarin werden onder andere twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam er aan te pas om deze te laten ontploffing te brengen en -uiteraard- werd het gehele terrein omgespit om ervoor te zorgen dat helemaal veilig was.

De uitdagingen werden overwonnen en in oktober 2018 hebben de medewerkers van de Radboud Universiteit hun intrek genomen in het prachtig gerenoveerde Berchmanianum.

Eerder realiseerde Heerkens van Bavel - Berghege vof voor de Radboud Universiteit o.a. het Grotiusgebouw.

Opdrachtgever

Radboud Universiteit Nijmegen

Opdracht

Berchmanianum - Nijmegen


Adres:
Houtlaan 4, Nijmegen

  • Deel pagina
Meer informatie onder de video
Transformatie Berchmanianum in volle gang

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren