Samen Verder Bouwen
Bouwbedrijf Berghege is 100 jaar! Een jubileum dat meer is dan een viering van bouwkundige mijlpalen; het is een viering van samenwerking, groei en het vermogen om samen verder te bouwen. Terwijl ons bedrijf de volgende eeuw binnentreedt, blijft de essentie onveranderd: samen bouwen aan een toekomst. Dat doen wij als team.
De Erven is een uitbreidingsgebied in Heesch waar in fasen ruim 400 woningen worden gebouwd. Deelplan Vlindererf bestaat uit 43 woningen die worden gerealiseerd door VOF de Erven, een samenwerkingsverband tussen Van Wanrooij Projectontwikkeling, Muller Bouw en Bouwbedrijf Berghege. In deze derde fase bouwde Berghege hiervan 20 woningen: 6 huurwoningen en 14 koopwoningen. Allemaal hoek- en tussenwoningen voornamelijk bedoeld voor starters op de woningmarkt.
De woningen zijn volgens de traditionele stapelbouwmethode gebouwd. Dit wil zeggen dat de fundering bestaat uit een strokenfundering waarop de kalkzandsteenwanden worden gelijmd. Als begane grondvloer is een betonvloer op zand gerealiseerd. De verdiepingsvloeren liggen op de dragende kalkzandsteenwanden en bestaan uit breedplaatvloeren. De gevels werden verder traditioneel opgebouwd middels metselwerk. In de gevels zie je regelmatig wat kleine, fraaie accenten terugkomen.
De huurwoningen die gebouwd worden, zijn NOM-woningen. NOM staat voor ‘nul op de meter’. Deze woningen hebben op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Om dit te creëren zijn de woningen standaard voorzien van een warmtepomp, een balansventilatiesysteem, vloerverwarming en hardhouten kozijnen. De koopwoningen voldoen aan alle eisen van BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen).
De woningen zijn dusdanig ontworpen dat de energiebehoefte maximaal beperkt wordt. De energie toch nodig is, bestaat bovendien zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie. Denk hierbij aan het opwekken van energie vanuit PV-panelen. Verder worden er ook andere energiebesparende maatregelen getroffen zoals een douche WTW (verticaal). Met deze WTW wordt warmte gebruikt van het wegstromende douchewater om het koude douchewater op te warmen. Hierdoor is er ongeveer 40% tot 50% minder stroom voor het verwarmen van het koude douchewater nodig.