“”

Researchgebouw T NKI AVL - Amsterdam

Bekijk alle foto's

Bouwbedrijf Berghege kreeg opdracht voor de nieuwbouw van het researchgebouw van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Op maandag 16 september werd de nieuwbouw van gebouw T officieel geopend. Het gebouw heeft 10.000 m2 bruto vloeroppervlakte. Het NKI-AVL omvat een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis.

10.000 m² vloeroppervlakte

De voormalige faciliteit (gebouw G) van het NKI-AVL was aan vervanging toe. Het nieuw geraliseerde Researchgebouw (bouwdeel T) werd er naast gebouwd en omvat ruim 10.000 m² bruto vloeroppervlakte. Het is een losstaand gebouw en heeft de huidige locatie in zijn geheel vervangen. “De beperkte omvang van de bouwplaats, het hoge afwerkingsniveau en de hoge eisen voor wat betreft luchtdichtheid van de ruimtes, maakten dat dit een mooie en uitdagende opdracht was”, aldus projectleider Henk Peters.

Laboratoriumkennis

In de aanbestedingsprocedure kwam Berghege als beste uit de bus, op basis van de criteria tijd, geld en kwaliteit. Het bouwbedrijf was verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige werkzaamheden als de uitvoeringscoördinatie. Gezien het karakter van het ontwerp speelde bij de selectie kennis van en ervaring met het bouwen van hoogwaardige laboratoria een rol. Berghege heeft daarin ruime ervaring opgedaan bij Organon/MSD (Oss), CFFD Intervet (Boxmeer), WIL Research (Den Bosch) en het NIOO-KNAW (Wageningen). Aan de ruimtes in het Researchgebouw worden zeer hoge eisen gesteld, onder andere voor wat betreft luchtdichtheid. De geconditioneerde onderzoeksruimtes moeten namelijk zo goed als volledig afgesloten kunnen worden. Daarnaast speelde de ervaring met het realiseren van zichtbeton – de naam zegt het al, beton dat bewust in het zicht blijft – een rol in de keuze voor Berghege. Ook daarin realiseerde Berghege al eerder een project voor het NIOO-KNAW.

Vier bouwlagen

In voorjaar werd gestart met de werkzaamheden, de officiële opening werd een jaar later in september gevierd. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen en is opgebouwd uit twee betonkernen waarin twee trappenhuizen en een drietal liften zijn gerealiseerd. De onderste bouwlaag is vormgegeven door differentiatie in kleur en materiaalgebruik. De vierde bouwlaag is als installatietechnische verdieping ingericht. Diverse wanden, plafonds en vloeren zijn voorzien van een hygiënecoating. Verder is de binnenzijde ontworpen zonder additionele afwerkingen; een strak en ‘clean’ onderzoeksgebouw dus.

Opdrachtgever

NKI – A. van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam

Opdracht

Researchgebouw T NKI AVL - Amsterdam


Adres:
Albert Plesmanlaan 123, Amsterdam

  • Deel pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren