“”

UMC Radboud - Nijmegen

Bekijk alle foto's

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud was opgebouwd vanuit een corridor waar tweezijdig gebouwen aan lagen, wel bijna 1,5 kilometer lopen van de ene naar de andere kant. Met de grootschalige nieuwbouw van het ziekenhuis moet in tien jaar tijd alles bereikbaar worden binnen een straal van 300 meter. "Wij spreken van een luchthavenconcept. Een centrale as van waaruit alle zorgafdelingen direct met elkaar in verbinding staan", schetst de heer G.J. Pieterse, projectmanager nieuwbouw van de afdeling realisatie, Bedrijf Huisvesting UMC St Radboud. "Zo is het zorgaanbod beter op elkaar af te stemmen." Bouwbedrijf Berghege realiseerde hiertoe een nieuw opnamecentrum voor GGz Nijmegen en de polikliniek van de afdeling Neurologie, Neurochirurgie en Geriatrie van het UMC St Radboud.

Afweging

"Zowel het ziekenhuis als de faculteit groeide uit haar jas. Bovendien zijn de bestaande gebouwen zo'n veertig tot vijftig jaar oud. Dan is het de afweging 'renovatie of nieuwbouw'", vult de heer P. Grotens aan, directievoerder binnen dezelfde afdeling. In totaal verzorgt en onderhoudt Bedrijf Huisvesting circa 300.000 m2 gebouwen en bijbehorende terreinen waarop personeel en patiënten zijn gehuisvest. De projectmanager en directievoerder waren ook betrokken bij de nieuwbouw van het opnamecentrum voor volwassenen van GGz Nijmegen en de polikliniek van de afdeling Neurologie, Neurochirurgie en Geriatrie van het UMC St Radboud. Een project waar Bouwbedrijf Berghege de opdracht voor verkreeg en binnen anderhalf jaar tijd opleverde.

Hoger niveau

Een convenant tussen GGz Nijmegen en de afdeling psychiatrie van het UMC St Radboud beoogt een vergaande samenwerking om de geestelijke gezondheidszorg en patiëntgebonden onderzoek naar een hoger niveau te tillen. De heer Pieterse licht toe: "GGz Nijmegen had behoefte aan academisering van de patiëntenzorg en het UMC St Radboud had belang bij de schaalvergroting voor stages, opleiding en onderzoek. Deze zorgterreinen kunnen elkaar uitstekend versterken. Een logische keuze dus om de nieuwbouw van het opnamecentrum van GGz Nijmegen te situeren aan de oostzijde van het UMC-complex waar alle psychologische afdelingen zijn gevestigd."

Operaties stilleggen

Dagelijks vonden er tussen 08:00 en 16:00 uur operaties plaats, verdeeld over twee OK's. "Je moet je voorstellen dat op één meter afstand van de bouw artsen een hersenoperatie uitvoeren. Geluidsoverlast, trillingen en stof zijn dan uit den boze", vervolgt Grotens. "In de bouwperiode van anderhalf jaar was bij slechts twee operaties vooraf bekend dat de bouwwerkzaamheden moesten worden stilgelegd. Op andere momenten werd dat ad hoc besloten."

Gefaseerd bouwen

Veel ingrijpender nog was dat het nieuwe gebouw gerealiseerd is vóór de bestaande ingang van de polikliniek. Dit betekende dat de toegang naar de achterliggende gebouwen meerdere keren verplaatste. "Interne communicatie is dan essentieel. Niet alleen voor het personeel, maar ook de ambulances moesten weten wanneer er wegafzettingen waren. Via bewegwijzering leidden we de patiënten over het bouwterrein naar binnen. Berghege zorgde onder meer voor afzettingen met hekken voor een veilige doorgang", concludeert projectmanager Pieterse. "Het was een behoorlijke operatie, maar beide opdrachtgevers, Radboud Vastgoed en GGz Nijmegen, zijn tevreden over het eindresultaat. We hebben Bouwbedrijf Berghege leren kennen als een partij die kwalitatief goed werk levert, scherp is in de detaillering en die netjes werkt."

Opdrachtgever

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Nijmegen en Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen

Opdracht

UMC Radboud - Nijmegen


Adres:
Reinier Postlaan 4, Nijmegen

UMC St. Radboud
  • Deel pagina

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren